22-05-2014

Allmend natuurgebied

Vlakbij waar we nu wonen ligt het natuurgebied Allmend, een van de troeven van Zürich, want weinig steden hebben zo dicht bij het centrum zo'n grote en toegankelijke groene zone. 

Ik heb de geschiedenis ervan eens opgezocht en blijkbaar was dit gebied ongeveer honderd jaar lang (1877-1987) een militair oefenveld voor de infanterie en de artillerie. Het lijkt misschien niet echt logisch, maar het is juist door de aanwezigheid van het leger, dat Zürich vandaag zo'n groot natuurgebied ter beschikking heeft: de stad wilde er in de jaren '50-'60 immers aan stadsuitbreiding doen, maar kon dit niet zolang het leger er bleef. Tegen dat de militairen het gebied effectief verlieten eind jaren '80 zag het stadsbestuur het voordeel van zo'n grote groenzone wél in.  Een deel van het gebied diende weliswaar nog enkele jaren als werfopslagplaats voor de bouw van de tunnel onder de Ütliberg, maar tegenwoordig wordt volop ingezet op de ontwikkeling van het natuurgebied: er worden toegankelijke paden voor fietsers en voetgangers voorzien en de bereikbaarheid met het openbaar vervoer wordt uitgebouwd, terwijl het aantal parkeerplaatsen bewust klein gehouden wordt. (Bron cijfers en ontwikkelingsplan: Website Stad Zürich).

Voor ons is het uiteraard super om zoveel groen vlakbij te hebben: even gaan lopen of wandelen kan direct in het groen en met de fiets heb je een mooie groene overgangszone naar de zuidelijker gelegen steden en dorpen.
14/05: Loop- en wandeltoer
20/05: Avondfietstochtje
21/05: Loop- en wandeltoer
22/05: Looptoer

Geen opmerkingen:

Een reactie posten