25-05-2014

Weekend 24-25/05: Zürich-Chur-Zürich-Stoos-Zürich

Johan is dit weekend onze auto gaan ophalen, terwijl ik thuis teksten over de waarde van dialecten tegenover standaardtaal aan het lezen was. De dissertatie die daaruit moest voortvloeien is er uiteindelijk niet meer gekomen ("insert repeat" als het op is, is het op). Maar soit, Johan is dus met de trein naar Chur gereden, maar heeft er in het terugkomen al van geprofiteerd om de auto eens te testen op een Alpenpas. Dezelfde die we vorige week met de moto overgegaan zijn toen we terugkwamen van de garage, maar dit keer wel met een veel blauwere hemel. Vergelijk ook zeker eens de derde foto hier met de tweede van dit bericht. Auto en omgeving goedgekeurd in alle geval ;-)


Zondag wilden we gaan wandelen en kozen we voor het dorpje Stoos als uitvalsbasis, omdat dit niet te ver rijden is en toch de mogelijkheid geeft om al wat te klimmen. We dachten met de auto tot in Stoos te kunnen rijden, maar de enige weg ernaartoe is enkel toegankelijk voor bevoegden, zijnde dus voor de bevoorrading van het dorp. Voor de rest is Stoos alleen met een bergtreintje te bereiken, wat dan ook ons transportmiddel werd. Te voet kon natuurlijk ook, maar dit hield ongeveer 4u wandelen (heen en terug) extra in. Iets voor een volgende keer, wanneer we op een vroeger uur beginnen wandelen.
We wilden starten met een stukje afdaling, om dan een iets uitdagendere bergweg te kunnen nemen. Die bleek echter nog afgesloten te zijn, omwille van lawinegevaar, vandaar dus de doodlopende rode lijn op onderstaand kaartje :-) In de plaats gingen we dan maar over Mettlen en Charenstöckli tot bovenop de Fronalpstock. Die ligt nog juist onder de 2000m grens (1922m) en vanop de top heb je een heel mooi uitzicht over de Vierwaldstättersee en enkele andere pieken tot boven 3000m. Het was jammergenoeg wat mistig over het meer en vrij bewolkt boven de allerhoogste pieken. We zullen ze wel ooit eens te zien krijgen ;-) Terugkeren deden we over Furggeli en Oberes/Unteres Frontal. De wandeling van de Fronalpstock richting Klingenstock willen we zeker nog eens doen, want dat zag er een leuk paadje uit. Maar al bij al hadden we vandaag toch wel al wat uurtjes gewandeld en het begon ook al vrij laat te worden, dus time to call it a day.

Rode lijn = onze wandelroute / Dikke zwarte lijn = treintje
Kerkje van het dorpje Stoos
Kabelliftjes van Stoos naar Mettlen 
Tussen Mettlen en Charenstockli
Sneeuw onderweg!
Vierwaldstättersee
Afdaling richting Furggeli
Pad omhoog richting Huserstock en Klingenstock
Treintje terug naar beneden (op +/- 10min tijd overbrug je 800 hoogtemeters)
Thuis pikten we kort nog wat mee van de verkiezingsuitzending, maar daar werd ik nu niet bepaald vrolijk van. Al deed de VRT soms wel zijn best: arme Martine Tanghe veel te lang commentaar laten geven op beelden van de Anspachlaan, waar de NVA zou moeten toekomen "ja, er is veel volk op straat, maar de bus lijkt er nog niet te zijn... het verkeerslicht springt ook op rood nu... wel mooi weer vandaag, waarschijnlijk ook daarom dat er zoveel mensen rondlopen". Interessant! ;-)
En Bruno Tobback is weliswaar niet mijn favoriet, maar zijn partijspeech twee keer onderbreken omdat Bart De Wever misschien op of uit een bus zou stappen, is er misschien toch ook wel wat over.

's Avonds zijn we voor het eerst ook eens gaan uit eten in Zürich (die MacDonalds de eerste avond rekenen we even niet mee ;-) Het werd Santa Lucia, een Italiaan, die vrij toeristisch bleek te zijn. Anderzijds, de pizza's waren lekker en dat is uiteindelijk wat telt!

2 opmerkingen:

 1. Aaaah... je foto's roepen een gigantisch heimweegevoel op naar boven de boomgrens, smalle paadjes en mooie uitzichten... Nog 1,5 maand en ik mag eindelijk weer voet zetten op Zwitserse grond!! :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Welke streek gaan jullie doen? In de buurt van de Jungfrau veronderstel ik? ;-)
   En ga je dan het zweefvliegen of parapenten (of wat was het weer?) doen dat je van plan was?

   Verwijderen