21-07-2014

Week 14/07-20/07: Nog meer Belgisch bezoek

Maandag ging ik naar Ikea voor een bureau en boekenkast. Voordeel van overdag te kunnen gaan, is dat er dan niet zoveel volk is (overvolle winkels maken mij zenuwachtig) en dat je tenminste rustig even alles kunt bekijken.

Dinsdag ging ik nog een toertje lopen/wandelen (6,5 km) vooraleer Emilie, de vriendin van mijn broer, en vriendin S. vanuit Salzburg toekwamen. In de namiddag gingen we met ons drie naar Zürich, al deden we daar niet veel anders dan rustig langs de rivier naar het meer wandelen en ons daar in het gras zetten om wat te zwemmen en te zonnen :-)

Eerste ijsje van het jaar...
... aan het "Zwanenmeer" van Zürich
Woensdag waren we iets actiever en bezochten we Zürich centrum, waarbij ik zelf ook veel nieuwe plekjes ontdekte. Schone stad waar ik (vlakbij) woon! :-)

Uithangbord van restaurant Tasca Romero
De Predigerkirche werd - zoals de naam het al zegt - gesticht door de Orde van de Predikheren (of Dominicanen) als deel van een klooster. De bouw ervan ving aan in 1231 en werd afgerond in 1269; opvallend genoeg werd geen kerktoren gebouwd. In de eerste helft van de 14e eeuw werd de kerk uitgebreid met een gotisch koor, vermoedelijk als gevolg van een brand. Ook de vensters van de zuidelijke zijbeuk dateren uit deze periode. 
Als gevolg van de reformatie in de 16e eeuw werden de bedelordes (hiertoe behoren de Dominicanen, maar ook ondermeer de Franciscanen en de Karmelieten) opgeheven. De kloostergebouwen werden vanaf dan gebruikt door het nabijgelegen hospitaal en de kerk werd ontwijd. Koor en schip werden van elkaar gescheiden door een wand: in het koor werd koren opgeslagen en in de rest van de kerk werden vijf grote wijnpersen geïnstalleerd.
Eind 17e eeuw kreeg het gebouw terug een religieuze functie als parochiekerk van de gemeente Niederdorf (vandaag nog de naam van een wijk in het oude deel van de stad Zürich). Hierbij werd de kerk verbouwd en kreeg ze haar huidige uitzicht.
Sinds 1968 is ze als monument beschermd. (Bron: Website van de Predigerkirche)

Fontein bij de Predigerkirche
Wat die fiets met Schmuck und Uhren (Juwelen en uurwerken) te maken heeft, geen idee. Maar een leuke etalage geeft het wel.
Rechberggarten
Rechbergpalais
Grossmünster
In de Grossmünster zijn een aantal glasramen van Sigmar Polke te zien.
Havenkraan, die deel uitmaakt van het kunstproject "Zürich Transit Maritim" waarbij getoond wordt hoe Zürich er uit had kunnen zien, was het stadsontwikkelingsplan van begin 20e eeuw uitgevoerd. Toen wilde men immers een industriële handelshaven uitbouwen. De kraan is dus niet afkomstig uit Zürich zelf, maar wel uit de Duitse havenstad Rostock. (Bron: Website Zürich Transit Maritim)


Grappige reclame/waarschuwingsborden: je moet weliswaar geen angst hebben voor haaien in de rivieren en meren rond Zürich, maar dat neemt niet weg dat er wel degelijk andere gevaren zijn.


St. Peterkirche
Originele deurklopper. Mooi, dat is nog iets anders...
Zur Grossen Reblaube
Fraumünster
Kruisgang van de Fraumünster
Net zoals in de Grossmünster, heeft ook de Fraumünster een aantal moderne glasramen, ditmaal van Marc Chagall.
Opernhaus
Na onze wandeling door het centrum namen we een stadsfiets (kan je hier gratis huren) tot aan de Viaduktstrasse (die weliswaar ook nog in het centrum ligt, maar toch wel al een eindje stappen van het oudste deel). Johan had ondertussen gedaan met werken en vervoegde ons hier ook. De Viadukstrasse is in feite een ganse straat vol (hippe) winkeltjes, die in een spoorwegbrug zijn ingebouwd. Aan de ene zijde zijn de ingangen van de winkels, aan de andere zijde is een wandelbrug naast het spoorwegviaduct gebouwd. Vlakbij is een soort containerdorp gebouwd, dat - zeker met het supermooie weer - een heel leuk plekje leek om iets te drinken. Tot we de prijzen op de kaart zagen: een mojito kostte bijvoorbeeld 13 euro. We zijn duidelijk nog niet genoeg geïntegreerd om dit al als normale prijzen te beschouwen ;-)


's Avonds namen we nog de trein tot op de Uetliberg, omdat je daar nu eenmaal een heel mooi uitzicht over de stad hebt.
Donderdagochtend vertrokken Emilie en S. opnieuw, respectievelijk naar München en Brussel. In de loop van de dag kreeg ik onverwacht bezoek van dit vogeltje, dat weliswaar heel vlotjes binnenvloog, maar toen compleet in de war raakte en nogal hysterisch tegen de ruit begon te vliegen. Meerdere pogingen om hem te vangen en buiten te zetten mislukten, maar uiteindelijk geraakte hij zelf een beetje moe en lukte het toch (na eerst nog snel deze wazige foto te trekken weliswaar).


Vrijdag ging ik nog eens lopen/wandelen: dit keer 6,7km wat gezien de hitte meer dan voldoende was. Opnieuw lang leve de fonteintjes, want zonder zou het niet echt te doen geweest zijn. 


's Avonds gingen we nog eens langs Ikea, ditmaal voor tuinmeubels (jups, we hadden daar beter 1x van gemaakt i.p.v. én maandag én vrijdag, maar bon, dat wist ik maandag nog niet :-)
Grappig systeem dat ze daar trouwens hebben om de karretjes een verdieping lager te krijgen.


Zaterdag wilden we in de Alpen gaan wandelen, maar serieuze buikkrampen strooiden nogal roet in het eten. Ik kroop dus maar weer in mijn bed, terwijl Johan de meubels in elkaar stak.


Zondag was de buikpijn gelukkig verdwenen, zodat we toch nog konden sporten. Voor het eerst gingen we mountainbiken en dat in het vlakbijgelegen Sihlwald. We deden in totaal 20km, maar gezien de steiltegraad bij momenten was dat al genoeg. Volgende keer trouwens eerst een toertje rond doen vooraleer we het bos indraaien, want nu kregen we na 2km "opwarming" al een steile klim van 2km voorgeschoteld.


2 opmerkingen:

  1. Als ik jouw foto's zo zie krijg ik zin om een citytrip Zürich te boeken! Lijkt me echt een prachtige stad. Het mooie weer zal er ook wel aan geholpen hebben :-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, Zürich is zeker de moeite (al is het natuurlijk klein in vergelijking met de typischere citytrips à la Parijs of Barcelona)! Als je zou komen, laat zeker iets weten, dan stuur ik je wat tips door (of leid ik jullie rond als je dat zou willen).

      Verwijderen