16-08-2014

Week 11/08-15/08

De week startte sportief: ik heb wat fitnessspulletjes en een springtouw gekocht om hier thuis wat vaker en gevarieerder oefeningen te kunnen doen.

Dinsdag zocht ik eindelijk op wat de schijnbaar geheime boodschap op de voordeur van een van de buren wilde zegge: ook hier gaan bij Driekoningen groepjes kinderen van deur tot deur om te zingen, het zogenaamde Sternsingen. Wat er dan echter bovenop komt en in België - voor zover ik weet - niet bestaat, is dat het huis op dat moment ook gezegend wordt en dan wordt onderstaande zegen op de deur geschreven (of in dit geval als sticker geplakt). De zegen bestaat uit de letters C+M+B, wat staat voor Christus mansionem benedicat ofte Christus zegent dit huis, al wordt soms ook aangenomen dat het de initialen zijn van de drie koningen (Caspar, Melchior en Balthasar). De cijfers 20 en 11 wijzen op het jaartal 2011 (volgend jaar zal de zegen dus 20*C+M+B+15 zijn).
Blijkbaar hebben ook de sterretjes en plusjes/kruisjes een betekenis: de ster staat voor de ster van Bethlehem, de kruisjes stellen de Drie-eenheid Vader, Zoon en Heilige Geest voor. Al naargelang de regio zijn het soms vier kruisjes zonder sterretje (20+C+M+B+11) of twee kruisjes (20+CMB+11).
't Is op zich wel interessant, maar eigenlijk had ik wel op iets mysterieuzers gehoopt dan deze uitleg ;-)

Woensdag had ik 's morgens mijn slechtste looptraining tot nu toe: door de regen wilde ik gaan voor kort, maar intensief, maar ik ben iets te enthousiast gestart. Gevolg: na anderhalve kilometer kramp in mijn ene onderbeen en dus de rest van de route (nog bijna 2km) te voet gedaan. Note to self: snellere trainingen zijn ok, maar 11 km/h is nog veel te snel voor mij.
's Middags had ik een "goestingske" dat resulteerde in pannenkoeken en 's avonds kwam daar nog meer snoeperij bij door een etentje (met dessert dus) bij collega's van Johan thuis. Overigens iets om trots op te zijn, want buitenlanders worden hier niet zomaar bij Zwitsers thuis uitgenodigd. Ok, het was wel gewoon het ganse team dat was gevraagd, maar dat negeren we maar efkes, kwestie van te kunnen beweren dat we supergoed aan het integreren zijn ;-)

Donderdag bracht ik de strijd met de fruitvliegjes en motjes to the next level, na een aantal mislukte pogingen met natuurlijke middeltjes (afgedekt potje met azijn, lavendelplantjes...). Ik hoop dat dit gaat helpen, want ik word zot van die beestjes!

Vrijdag ging ik plantjes kopen voor op het terras. En jawel, daarbij kregen zowel de plantjes als ik onderweg al water.

2 opmerkingen:

  1. Ik dacht effectief dat de letters voor de namen van de driekoningen stonden, maar 't is dus iets ingewikkelder dan dat :-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ah, jij kende dat al? Bestaat dat in België ook dan?

      Verwijderen