11-09-2014

Gegeten: Tiramisu met kokos en ananas

Tijd voor een nieuw receptje na het vlechtbrood van vorige maand!

Toen ik een tijdje geleden op zoek was naar een dessertje dat paste bij barbecue, stootte ik op de combinatie van gegrilde ananas met een mascarpone-kokoscrème, overigens een aanrader! Al laat ik de suiker op de ananas wel weg, het is zo al zoet genoeg. En heb ik ondertussen ook wel al wat gespeeld met de verhouding suiker/kokos/rum, want ik hou niet van een te overheersende rumsmaak.

Maar bon, dat recept diende eigenlijk ter inspiratie, want wie mascarpone zegt, zegt tiramisu en dus probeerde ik een tiramisu uit met ananas en kokos, een combinatie van bovenstaand dessertje met het tiramisurecept van mijn moeder.Ingrediënten
- 500g mascarpone
- 3 eieren
- rum
- 10 eetlepels kokosmelk
- 100g poedersuiker
- 1 ananas
- boudoirkoekjes
- geraspte kokos


Werkwijze
1. Meng de eierdooiers met de mascarpone, de poedersuiker, 2 eetlepels rum (of 4 als je graag wat meer rumsmaak hebt) en 10 eetlepels kokosmelk.
2. Klop het eiwit tot sneeuw, roer het onder de mascarponecrème en zet dit in de koelkast om al licht op te stijven.


3. Snijd de ananas in stukjes (beetgrootte).

4. Dop de boudoirkoekjes in een mengsel van rum en water (ik doe dit 50/50 om geen te overheersende rumsmaak te hebben, maar dit pas je natuurlijk naar smaak aan).

5. Start met een laag boudoirkoekjes, gevolgd door een laag crème en een laag ananas en herhaal dit tot alles op is. Strooi bovenop de laatste laag ananas nog wat geraspte kokos en laat alles minstens 3 uur opstijven in de koelkast.


Eventuele aanpassingen:
- Ananas uit blik kan natuurlijk ook, al ben ik voorstander van verse ananas (lekkerder en geen siroopsmaak). Al naargelang hoe zoet de siroop is waarin je ananas is opgelegd, moet je misschien wel best de hoeveelheid suiker verminderen.
- Wie geen alchohol wilt, kan de rum in de crème natuurlijk makkelijk weglaten. De boudoirkoekjes kan je ook doppen in kokosmelk (of ananassap).

Smakelijk! :-)


1 opmerking: