09-03-2015

Gelezen in februari / Verbeelding Book Challenge 2015 update februari

Gelezen in februari

Ik las amper twee boeken uit deze maand, een pak minder dan in januari, en toch verslond ik best wel wat pagina's. 
Misdaad en straf (een dikkerd van ruim 600 bladzijden) kan bijvoorbeeld bijna volledig op het conto van februari geschreven worden, maar aangezien ik de laatste pagina's op 1 maart las, hoort het toch thuis bij "gelezen in maart". Daarnaast zette ik mij eindelijk eens aan het verminderen van de stapel tijdschriften hier in huis. Zo lagen hier van "Erfgoed van Industrie en Techniek" nog nummers van 10 jaar oud (oeps!). Altijd bijgehouden want ja, 't zijn toch interessante artikels... Ik lees nu elk nummer (nog) één keer en wat echt interessant is, scan ik en sla ik digitaal op (gestructureerd, want anders wordt het daar weer een rommeltje). Daarna gaat de papieren versie onherroepelijk de vuilbak in.

Bon, terug naar de orde van de dag en dat zijn dit keer:


The Rosie Project van Graeme Simsion

Men neme een niet arrogante Sheldon uit The Big Bang Theory en een compleet tegenovergestelde Amy et voila, The Rosie project :-) Dat is uiteraard wat te kort door de bocht, maar in het begin had ik bij dit verhaal, over de autistische geneticus Don Tillman, die aan de hand van een vragenlijst op zoek gaat naar zijn ideale vrouw en daarbij kennis maakt met de absoluut niet bij zijn eisen passende Rosie, wel een heel hoog Sheldongehalte. 

Je weet al van in het begin wat het einde zal zijn, maar dat maakt weinig uit. Het verhaal leest heel vlot, is grappig (luidop lachen op de trein, check!) en je wordt er zelf helemaal vrolijk van.
Het vervolg, The Rosie Effect, is ondertussen ook verschenen, maar aangezien dit boek afgerond voelt, heb ik een beetje schrik dat Simsion het concept teveel wil uitmelken. Anderzijds, als dat concept grappig is, is het dan erg om dat te herhalen? :-) De bib hier heeft het boek blijkbaar nog maar pas aangekocht, want de status vermeldt dat het "bij de boekbinder" is. Ik heb dus nog eventjes tijd om te beslissen of ik het er al dan niet op waag ;-)


Een geschiedenis van België voor nieuwsgierige kinderen (en hun ouders) van Benno Barnard en Geert van Istendael

Dat het boek bedoeld is voor kinderen, is duidelijk te merken aan de schrijfstijl met korte zinnen en een eenvoudig taalgebruik (al heb ik bij sommige woorden toch mijn twijfels of 11-jarigen, de jongste doelgroep van dit boek, die al kennen). Door de tekeningen van Judith Van Istendael en de humor in de tekst wordt het ook allemaal niet te "droog". Je merkt wel dat het door twee schrijvers geschreven is, want halverwege is er een kleine stijlbreuk: de ene is soms iets te belerend, de andere past zich iets meer aan aan taalgebruik voor kinderen. 

De auteurs kozen voor een chronologische aanpak en daar is zeker niets mis mee, omdat het toelaat makkelijk linken te leggen met het verleden. Af en toe zou een stamboom (vb. bij de Habsburgers) of een kaart (vb. bij een aantal veldslagen) wel handig geweest zijn, maar dat neemt niet weg dat dit boek een zeer goede opfrissing is van de Belgische geschiedenis, waarbij zowel aandacht gaat naar het politieke als naar het culturele aspect. Het boek biedt op zich niet veel meer dan wat je in het middelbaar leert en op veel diepgang moet je niet hopen, maar ik denk ook niet dat iemand dat zal verwachten van een boek dat zich met zo'n titel presenteert.
Al bij al een heel plezant boek om gelezen te hebben; als volwassene is het goed als opfrissing, maar ook als inleiding om daarna zelf over bepaalde thema's diepgaandere informatie op te zoeken. 

Johan las het ook en onze gezamenlijke conclusie op het einde was: we willen nog zo'n boeken lezen, maar dan vb. vanuit het standpunt van andere naties. Je blijft immers altijd beperkt tot één zijde: zo komt Italië in dit boek aan bod wanneer de Romeinen onze streken binnentrekken, om dan helemaal te verdwijnen tot ze in de Renaissance "uit het niets" een bloeiende cultuur hebben. Wetende dat wij nog het "geluk" hebben dat België door zoveel landen bezet geweest is en dat we daardoor op zijn minst toch stukjes geschiedenis van Spanje, Nederland, Frankrijk, Duitsland... meekrijgen, ben ik heel nieuwsgierig naar hoe bijvoorbeeld een Italiaanse, Zwitserse (want altijd neutraal, dus "niets" over te vertellen), maar ook Amerikaanse, Russische of Chinese variant van dit boek eruitzien.


Verbeelding Book Challenge

Stand van zaken na twee maand lezen (de titels van januari herhaal ik hier niet opnieuw, maar de al geschrapte puntjes zijn op basis daarvan):

3. Een non-fictie boek
Een geschiedenis van België voor nieuwsgierige kinderen (en hun ouders) van Benno Barnard en Geert van Istendael

6. Een graphic novel


8. Een romance of chicklit
- The Rosie Project van Graeme Simsion

9. Een boek dat gericht is op kinderen onder de 12

10. Een boek gebaseerd op waargebeurde feiten

12. Een boek met prentjes
Een geschiedenis van België voor nieuwsgierige kinderen (en hun ouders) van Benno Barnard en Geert van Istendael

13. Een boek dat een prijs heeft gewonnen (Pulitzer, Man Booker, Nobel, Gouden Uil,...)

20. Een boek dat je kan uitlezen op een dag

27. Een boek dat zich afspeelt in Oceanië
- The Rosie Project van Graeme Simsion (toen dit boek zich in Oceanië bleek af te spelen was dat een serieuze meevaller, want voor dit puntje had ik op voorhand geen enkel idee) 

Al 9 van de 30 puntjes geschrapt, dus zeker niet slecht bezig. In het ideale geval heb ik weliswaar op het einde van het jaar voor elk puntje een verschillend boek, vandaar ook dat ik voorlopig elk boek onderbreng in elke categorie waar het thuishoort, zodat ik indien nodig nog kan kiezen bij welke categorie ik het definitief zet.

6 opmerkingen:

 1. The Rosie Project is mooi! Goed bezig met het lijstje! Ik post binnenkort ook eens een update...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Leuk! Ik kom zeker eens kijken dan (aleja, sowieso eigenlijk ;-)
   Ik ben eigenlijk aangenaam verrast door The Rosie Project, omdat het zo gehypet werd en ik schrik had dat het dus alleen maar kon tegenvallen. Absoluut niet dus :-)

   Verwijderen
 2. Chapeau met Misdaad en Straf, ik herinner mij dat wel als een goed boek. The Rosie Effect, tja, ik vond het minder dan het Project, maar nog wel plezierig om te lezen, dus misschien toch maar eens lenen als het van "bij de boekbinder" komt!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Misdaad en straf was een klepper, maar ik ben blij dat ik hem gelezen heb, want 't was zeker de moeite!
   Ik was al bijna over de streep getrokken wat betreft The Rosie Effect en jij hebt zojuist voor dat laatste beetje overtuiging gezorgd ;-)

   Verwijderen
 3. The Rosie Project heb ik onlangs gekocht... en ligt dus ook klaar om te lezen. Ik heb er al zoveel goeds over gehoord! (En over het tweede deel heel wat minder... dus dat ga ik waarschijnlijk niet lezen. Hoewel. Telt dit mee als een 'serie'? :p)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hehe, ik weet ook nog niet goed of ik twee boeken als een serie ga beschouwen of niet. Met Stad der Blinden als Stad der Zienden zou ik er dan ook al aan komen. Ik ga denk ik beslissen op het einde van het jaar en dan zien of ik een uitgebreidere serie gelezen heb of niet ;-)

   Verwijderen